Zo vind je geschikte damesbroeken voor op de fiets

Als Nederlandse vrouw ken je vast de ongemakken van fietsen. Zadelpijn, zweet en geïrriteerde huid: fietsen is gezond, maar met de verkeerde broeken dames aan je lichaam kan het snel gaan tegenstaan. Of je nou wild gaat mountainbiken, rustig een mooi stukje gaat afleggen over het platteland of vijftig kilometer gaat afleggen op je wielrenfiets: zo vind je de juiste broeken dames voor jouw fietsrit.

Koop broeken van ademende stof

Veel ondergoed en broeken dames die voor fietsers bedoeld zijn, zijn van extra ademende stof genaaid. Die voeren zweet af naar de buitenkant van het textiel waar het kan verdampen. Dat heeft twee voordelen. Om te beginnen krijgt het vocht geen kans om je huid week te maken en die te beschadigen. En ten tweede koelt je onderlichaam niet te sterk af als je pauze neemt na de nodige kilometers.

Kies een sluitende pasvorm

De beste vorm voor broeken dames voor fietsers is sluitend. Dan bedoelen we broeken die gevormd zijn naar jouw lichaam en overal aansluiten. Daarom vallen mannenbroeken eigenlijk direct af, omdat mannen gewoon een andere vorm hebben. Ga voor broeken dames die niet té strak zitten, maar waarbij ook geen losse plooien aanwezig zijn die je huid ruw kunnen schuren. En houd je telefoon en huissleutels tijdens de rit niet in je zakken, want die zitten erg in de weg.

Bretels houden je broek op zijn plek

Zeker als je gaat mountainbiken of als je over oneffen terrein rijdt, kan je broek letterlijk afzakken van je eigen sportieve prestaties. Om de vijf minuten de boel op moeten hijsen is irritant en leidt af van het neerzetten van die toptijd. Gelukkig zijn er ‘bibshorts’ in de handel, broeken dames met aangenaam aanvoelende bretels. Dankzij deze bretels blijft je onderkleding op zijn plek, ook als je je schrap zet op de pedalen van je tweewieler.

Ga voor de zeem

Het is een beetje een ‘inside joke’, de zeem die veel fietsers in hun onderbroek dragen. Toch is dit een erg praktische zet: broeken dames met een zeem verminderen de wrijving tussen het stugge zadel en je gevoelige huid. Zeker als je grote stukken gaat wielrennen zijn broeken met ingenaaide zeem echt een must. En nee, je draagt hier geen onderbroek in, want dat gaat alsnog schuren!

Lang of kort?

Dan is het nog de vraag of je een lange of korte broek gaat aanschaffen. Ook hier geldt dat jouw persoonlijke voorkeur leidend is. Als je vooral op laag of gemiddeld tempo fietst, en ook in de koudere jaargetijden actief gaat zijn, dan is een lange broek de keuze. Stap jij het liefst in de zomer op het zadel, of ga je heel actief wielrennen of mountainbiken? Dan zorgen korte broeken dames dat je het minder warm hebt. Als compromis kan je een korte fietsbroek kopen en beenstukken meenemen, voor als de temperatuur onderweg toch tegen blijkt te vallen.