Fietszadels

Je kent de volgende situatie vast wel: Je bent een ontspannen fietstocht aan het maken, maar na enige tijd begin je last te krijgen van pijn in je billen. Dit noemt men zadelpijn, en wordt hoofdzakelijk veroorzaakt doordat bloedvaten en zenuwen afgekneld worden door een te grote druk op het zitvlak, en doordat de huid tegen de (fiets)broek schuurt. Wanneer je jouw fiets van een comfortabel, passend en goed afgesteld fietszadel voorziet, heb je de minste kans op ontstaan van zadelpijn.

Recreatief zadel

Dergelijke fietszadels worden ook wel ‘zadels voor de stadsfiets’ genoemd. Recreatieve zadels zijn hoofdzakelijk bedoeld voor het fietsen van relatief korte afstanden, zoals het fietsen naar school of naar je werk. Stadsfiets zadels hebben een brede achterkant waarop de billen comfortabel kunnen rusten en ze zijn gemaakt van zachte materialen zoals schuim, gel en leer.

Sportzadel

Een groot verschil tussen een sportzadel en een recreatief zadel is de grootte van het zitoppervlak. Het is niet alleen veel dunner, maar ook een stukje langer dan een stadsfiets zadel. Sportzadels zijn zoals de naam al doet vermoeden, zadels die je hoofdzakelijk terugvindt op mountainbikes en racefietsen. Omdat je op een sportfiets een stuk meer voorovergebogen zit, rusten je billen met een kleiner oppervlak op het zadel.

Next article

Handvatten