Ringsloten

Een ringslot is een slot dat vast op de fiets gemonteerd zit. Het bevindt zich doorgaans onder het fietszadel en vergrendeld het achterwiel wanneer het op slot zit. Het allergrootste voordeel van een ringslot is dus dat je het nooit kunt vergeten mee te nemen, en je jouw fiets dus te allen tijde op slot kunt zetten. Het gebruik van een ringslot is eveneens zeer eenvoudig, want je zet het op slot door de sleutel licht te draaien, de hendel naar beneden te duwen en de sleutel uit het slot te nemen. Zorg er natuurlijk wel altijd voor dat je de sleutel niet verliest!

Tips

Bij het gebruik van een ringslot op je fiets is het verstandig om altijd minimaal één reservesleutel te bewaren. Doe dit bijvoorbeeld in huis op een vaste plek of in een speciaal sleutelkastje. Mocht je één van de sleutels onverhoopt verliezen, dan hoef je niet direct het slot te forceren om deze te kunnen openen.

Wanneer je een fietsverzekering afsluit voor je stalen ros hebben we nog een belangrijke tip voor je. Zorg er voor dat je zowel de hoofdsleutel als de reservesleutel afwisselend met enige regelmaat gebruikt, wat zorgt voor gebruikssporen op beide fietssleutels. Veel fietsverzekeringen stellen namelijk als voorwaarde dat er bij diefstal van de fiets minimaal twee sleutels moeten worden ingeleverd. Dit dient natuurlijk als bewijs dat je de fiets daadwerkelijk op slot had staan ten tijde van de ontvreemding. Minstens één van deze twee sleutels dient gebruikssporen te vertonen. Om een zekerheid voor jezelf in te bouwen, gebruik je dus het beste beide sleutels minimaal een aantal keer, net zo vaak totdat er gebruikssporen waar te nemen zijn.

Voor- en nadelen van een ringslot

+ Geruisloos en rammelt niet tijdens het fietsen.

– Een fiets met enkel een ringslot kan door een fietsendief eenvoudig opgetild worden en worden meegenomen.

– Van diverse type sloten zijn moedersleutels in omloop.

Previous article

Kinderfietsmandjes

Next article

Kettingsloten