Kettingsloten

Een kettingslot is een zeer veelzijdig te gebruiken soort slot. Wanneer het gebruikt wordt als fietsaccessoire, wordt het doorgaans toegepast om de fiets te bevestigen aan bijvoorbeeld een fietsenrek, hek of paal. Het is dan ook een eminent beveiligingsmiddel ter voorkoming van diefstal.

De sluiting

Er zijn kettingsloten verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Het type sluiting kan dan ook variëren van een los hangslot of een vaste sluiting, tot aan een combinatie met een beugelslot. Wanneer een kettingslot enkel gecombineerd wordt met een hangslot, is het doorknippen van de ketting al voldoende om de fiets los te maken. Combineer je het kettingslot echter met een beugelslot, dan zal ook het beugelslot verwijderd moeten worden alvorens de fiets kan worden meegenomen.

Het gebruik van een kettingslot

Wanneer je een kettingslot gebruikt is het altijd aan te raden om je fiets te bevestigen aan een vaststaand object. Dit zal voorkomen dat de volledige fiets inclusief hangslot opgetild en meegenomen kan worden. Wanneer je jouw fiets stalt kun je deze dus het beste bevestigen aan een hoge paal zoals een lantaarnpaal, een hek, een fietsenrek of een vloer- of muuranker.

Verschillende soorten kettingsloten hebben verschillende lengtes en gewichten. Een ART 5 goedgekeurd slot biedt de ultieme beveiliging om diefstal tegen te gaan, maar zijn daarentegen erg zwaar. Wil je het kettingslot voor je fiets gebruiken dan is dit wellicht niet zo’n goede optie. ART 5 sloten worden doorgaans gebruikt voor het vastzetten van brommers, scooters en motoren. In het geval je een lagere categorie ART kettingslot gebruikt, zal deze ook lichter in gewicht worden. Om je fiets veilig vast te zetten biedt een ART 2 kettingslot in principe meer dan voldoende beveiliging. Deze is dus lichter in gewicht en neemt bovendien een stuk minder ruimte in beslag. Wanneer je het kettingslot niet gebruikt kun je hem het eenvoudigst opbergen door het strak rondom het frame onder het zadel te wikkelen.

Tips bij de aanschaf van een kettingslot

Wanneer je een kettingslot wilt aanschaffen voor je fiets zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.

  • De minimale lengte die de ketting moet hebben
  • Wat voor soort sluiting heeft het kettingslot
  • De dikte van de schakels
  • De textielhoes ter bescherming van het fietsframe
  • Het materiaal
  • Het gewicht

Previous article

Ringsloten

Next article

Hangsloten