Hangsloten

Een goed en betrouwbaar fietsslot is natuurlijk van groot belang wanneer je een fiets hebt. Het verkleint de kans op diefstal, waardoor je jouw fiets met een gerust hart achter kunt laten in de fietsenstalling. Met een goed slot op je fiets weet je nagenoeg zeker dat je jouw fiets altijd weer op dezelfde plek terugvindt als waar je hem hebt achtergelaten.

Soms geeft het nu eenmaal een veiliger gevoel, om naast het ringslot waarmee de meeste fietsen standaard zijn uitgerust, je fiets ook nog van een extra hangslot te voorzien. Zo staat niet alleen de fiets zelf op slot, maar heb je tevens de mogelijkheid om de fiets aan een fietsenrek, hek of paal vast te maken. Wist je trouwens dat er allerlei verschillende soorten hangsloten te verkrijgen zijn? In dit artikel bespreken we de meest voorkomende met je, zodat jij precies weet welk hangslot geschikt is voor jou en je stalen ros.

Cilinder hangslot

Een cilinder hangslot wordt ook wel beugelslot genoemd. Deze naam dankt het slot aan zijn U-vormige beugel welke vastgeklikt kan worden aan het slotdeel met cilinder. Het slot bestaat dus uit twee verschillende onderdelen. Doorgaans is het slot van gehard staal gemaakt en is het niet mogelijk om het met een betonschaar door te knippen.

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten beugelsloten te koop, maar om je fiets van een betrouwbare beveiliging te voorzien wordt eigenlijk altijd aangeraden een ART beugelslot te gebruiken. Dergelijke sloten met een ART keurmerk zijn uitvoerig getest en bieden zodoende een hoge preventiewaarde. Er zijn verschillende klassen binnen de ART certificering welke lopen van ART 1 tot en met ART 5, waarbij ART 5 de hoogste veiligheid biedt.

Discusslot

Een discusslot is als het ware een robuuste variant op het alom bekende cilinder hangslot. Een discusslot wordt dan ook als één van de beste en betrouwbaarste hangsloten gezien. Dit komt hoofdzakelijk door de kleine slotopening. De beugel zit namelijk grotendeels in de behuizing opgeborgen, waardoor het extra lastig is het slot te forceren.

Cijferslot

Dit soort sloten worden ook wel combinatiesloten genoemd. Deze naam dankt dit type slot aan de reeks cijfers die gebruikt wordt om het slot te openen. Deze reeks cijfers kan je invoeren door te draaien aan een serie schijven welke onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. In deze schijven zitten nummers gestanst zodat je duidelijk ziet welk nummer je kiest.

Een slot zonder sleutels heeft natuurlijk een aantal grote voordelen. Zo heb je logischerwijs geen risico op het verlies van de sleutels, en wanneer een slot door meerdere mensen gebruikt wordt is het niet nodig om elke gebruiker van een sleutel te voorzien. Wanneer iedereen de combinatiecode weet kan het slot door alle gebruikers geopend worden.